top of page

Što je Qigong i zašto ga vrijedi vježbati?

Qigong je drevna kineska praksa za um, tijelo i duh. Poboljšava mentalno, emocionalno i fizičko zdravlje koristeći vježbe disanja, vizualizacije i pokreta. Riječ Qi označuje vitalnu energiju, a gong predstavlja vještinu koja se postiže predanom praksom. Dakle, mogli bismo reći da je Qigong vještina njegovanja životne energije. Qigong je praksa stara tisućama godina, a ima isto toliko stilova koji su se mijenjali i evoluirali kroz vrijeme.


Što se događa u tijelu kada vježbamo Qigong?

Qigong kombinira lagane, kružne pokrete, zadržavanje određenih tjelesnih poza i tapping tijela. Time se potiče zagrijavanje tetiva, ligamenata i mišića, prokrvljuju se vitalni organi, potiče se cirkulacija tjelesnih tekućina i fascije. Dah prati pokret. Pokret prati vizualizacija i meditacija. U qigongu se koriste različite tehnike disanja čime se utječe na simpatički i parasimpatički živčani sustav. Smanjuje se razina hormona stresa (kortizol) i dolazi do hormonalnog balansa.


Što je cilj Qigonga?

Kroz redovnu praksu, cilj Qigonga je uspostaviti, ojačati i očuvati unutarnji balans koji se svakodnevno narušava načinom života - stresom, prehranom, okolišem, odnosima. Prisutnost tjelesnih bolova i bolesti, anksioznosti, depresije, nesanice, unutarnje napetosti i nemira, nekontrolirane ljutnje, pomanjkanje energije, kronične iscrpljenosti i loših međuljudskih odnosa, neki su od ekstremnijih znakova da je ravnoteža narušena. Qigong nam pomaže pročistiti nakupljenu negativnu energiju koju držimo u tijelu, mislima i emocijama. Pomaže nam da se uzemljimo, iscijelimo, osnažimo i održimo. Na suptilan način podižemo svoju životnu energiju na višu razinu i tako bolje funkcioniramo na svim poljima života.


Načelo Qigonga

Qigong je nastao kroz čovjekovo promatranje funkcioniranja svijeta, ponašanja životinja, mijene prirode i okoliša. Sve funkcionira prema načelu promjena, prolaznosti i ciklusa, pa tako i čovjek. Qigong smatra da je čovjek nedjeljiva cjelina svega toga i kada je u skladu s ciklusom i pojavama iz prirode, tada je u balansu.


Što još možeš očekivati od Qigonga?

Svjesnost sadašnjeg trenutka, prihvaćanje, suosjećanje, otpuštanje, povezanost sa sobom i svijetom je ono što dobivamo kroz redovno prakticiranje Qigonga.

Veliki darovi, zar ne?







87 views0 comments
bottom of page