top of page

Tko stoji iza Senzitivne & Snažne?

Updated: Apr 1, 2022

Bok! Moje ime je Emilija. Volim duboke razgovore, topli čaj, češkati svog psa Zazua i hodati šumama. Obožavam pokret i disanje. Zaljubljenica sam u trenutak i spontane interakcije s ljudima. Najviše od svega cijenim slobodu, povezanost s ljudima i unutarnji mir. No, u mom životu nije uvijek bilo tako. Moj unutarnji svijet bio je vrlo kaotičan, sve dok nisam početkom 2020. doživjela potpuni burnout, što me prisililo da stanem na loptu i preispitam stvari. Međutim, sve je to dio priče koja danas ima sretan kraj.


Jedna sam od onih žena koje su se odlučile na studij u odrasloj dobi, nakon što su im djeca malo porasla i prestala visiti po glavi. Odmah na prvoj godini studija komunikacijskog menadžmenta, znala sam da sam na dobrom mjestu. Upijala sam znanje kao žedna spužva i zaljubila se u komunikologiju i psihologiju do te mjere da sam tražila literaturu izvan kolegija. Također sam već od tada redovito bila na tretmanima psihoterapije i iskušala različite pravce. Osim toga, izučavala sam istočnjačku mudrost o životu. Pokušavala sam pronaći odgovor na pitanje što je to kod mene toliko drugačije da se izdvajam od većine i zašto ne razumijem mnoge ljude, a niti oni mene.


Da skratim priču, dva su osnovna razloga zašto je tome tako. Kao prvo, tu su nerazriješene traume iz djetinjstva radi kojih sam imala specifičan pogled na svijet u odrasloj dobi koji mi nimalo nije išao u korist. Kao posljedicu svega razvila sam nezdrave obrasce razmišljanja, doživljaja svijeta i intenzivnu anksioznost. Kao drugo, ja sam visokoosjetljiva osoba. Ta osobina je genetski uvjetovana i nešto s čim sam rođena. Moj mozak funkcionira malo drugačije, konstantno je aktivan u onim dijelovima koji su zaduženi za socijalne i emotivne funkcije i zato neumorno procesuira i analizira svaku sitnicu u okruženju. Dobra strana toga je visoka perciptivnost i empatija, a loša iscrpljenost i stres.


Biti visokoosjetljiva osoba je cool jednom kada pometeš nakupljeno smeće iz svoje duboke podsvijesti i programa prema kojem svakodnevno funkcioniraš, razmišljaš, zaključuješ, osjećaš, komuniciraš, donašaš odluke. Kada sam počistila dobar dio svoje prošlosti, mogla sam konačno prodisati. Taj osjećaj je toliko veliki blagoslov, da sam obećala samoj sebi da ću svoje znanje i iskustvo pokušati prenijeti dalje jer su to sve tehnike i alati koji uz dovoljnu količinu ustrajnosti i hrabrosti donose veliku životnu promjenu i oslobađaju patnju, strah i gorčinu. Ujedno čuvaju psihičko i fizičko zdravlje. I trebali bi biti lako dostupni i primjenjivi za svakoga, preneseni ljudima na razumljiv način, uz mnogo podrške, suosjećanja i razumijevanja. Uvjerena sam da je u takvom okruženju moguće ostvariti konkretan napredak i ispuniti svoj potencijal. Pomoć nam je potrebna svima, neovisno o našem background-u. Svi mi nosimo u sebi neku traumu i patnju koja nas spriječava da budemo ono što jesmo. Nitko nas nije učio kako se nositi s time i kako to riješiti. Moja želja je da osobe koje traže put prema iscjeljenju i samoostvarenju, ovdje mogu pronaći ideje, razumijevanje i podršku.


Dobrodošla! :)

171 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page